Throwback naar 2017! Wát een jaar!

We hebben de laatste week van 2017 genaderd en wat gaat de tijd toch snel! Het geeft ons de mogelijkheid om even te throwbacken naar 2017 en o, o, o wat was dit een goed jaar voor SOwhAt!. Waar sOwhAt! vorig jaar december SOwhAt! nog presenteerden op het podium van het 20e Nationaal Congres SOA*HIV*Seks in de beurs van Berlage (no big deal…) sluiten we december 2017 op de plek waar het allemaal gebeurt: op de middelbare school! In deze blog zetten we even alle hoogtepunten van SOwhAt! op een rijtje…

MONEYYYYY – game on
In februari kregen wij een zeer plezant nieuwtje van de Provincie Limburg, namelijk dat de subsidie voor het project SOwhAt! was gehonoreerd. We kregen groen licht! Dit was fantastisch nieuws en meteen kwamen de zenuwen want SOwhAt! kon écht van start gaan. De vragen zoals: klopt de planning? zijn we er klaar voor? hebben wel 100 miljoen keer onze hoofden gekruist, maar het jaar 2017 heeft wel bewezen dat iedereen zijn huiswerk meer dan goed heeft gedaan.

SOwhAt! team - CJGTeam SOwhAt! – Maan, Charlene en Bran.

Voorbereidingen voor bereiden – bijeenkomsten en kennisdelingen
Na het nieuws van de subsidie stonden de beginmaanden volledig in het teken van voorbereidingen, voorbereidingen en nog meer voorbereidingen. We krijgen een ontzettend warm hart toegedragen van de drie centrumgemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Met een dikke dank uit naar de wethouders Mieke Damsma, Jordy Clemens en Bert Kamphuis. Zij reiken ons handvatten om vanuit hier weer verder te werken naar meer structurele lokale samenwerkingen. Hierdoor ontstond er ook een enorme partner groei. Op dit moment staat de teller op: 14 partners! Net als de liefde kent SOwhAt! geen grenzen en werden deze partners uit de verschillende gemeenten samengevoegd. In 2017 vonden er verschillende bijeenkomsten plaats. Dit was de eerste keer dat zoveel verschillende partners in gesprek gingen om lokaal in te spelen op de de seksuele gezondheid van jongeren! #trots. Er ontstonden nieuwe ideeën en door deze bijeenkomsten worden gesprekken geopend en lokale samenwerking gecreëerd zodat er samen dingen verwezenlijkt kunnen worden.

Lees deze blog over de tweede bijeenkomst met een workshop door Jong & je wil wat.

Bijeenkomstno2-23

Bijeenkomstno2-6

It’s internet-official.
SOwhAt! was eventjes overal online te vinden (bijna viral gegaan hoor) want voor de officiële aftrap op 6 september 2017 kwam SOwhAt! voor de eerste keer in aanraking met de pers. Charlene presenteerde vol trots de uitrol van het project aan bijvoorbeeld L1, RTV, De Limburger en Thuis in Maastricht. Hierna ging het project in een stroomversnelling verder, en op 6 september SOwhAt! was de officiële aftrap. SOwhAt! stond samen met de gedeputeerde van Provincie Limburg Marleen van Rijnsbergen en wethouder van de gemeente Maastricht Mieke Damsma in een volle raadzaal van het stadhuis om het startsein te geven!

Check de blog en hieronder nogmaals het sfeerfilmpje van team creatief.

Kopie van SOwhAt_2017_09_06_10
Kopie van SOwhAt_2017_09_06_04

Warmdraaien
Na alle officiële momentjes kon in het najaar het echte werk gaan beginnen. De acteurs zijn al vanaf begin dit jaar zich aan het klaarstomen voor het einde van 2017. Om de partners een kijkje te geven in deze les was er in oktober een premiere. Wil je meer lezen over deze premiere? Lees dan de blog.

_MG_2542
_MG_2531
IMG_9969

In november was het dan echt zo ver! Op maar liefst 17 scholen geven de acteurs de spellessen, in totaal 37 spellessen. Elke klas heeft een eigen dynamiek, maar het interactieve in combinatie met het gevoelsaspect van seksualiteit is een succes! De reacties zijn zo positief dat we in 2018 er gewoon mee door gaan. En dat niet alleen de SOwhAt! spellessen worden zelfs extra ingekocht door scholen en willen zo zelfstandig bijdragen. Ook Stichting Pro Infantibus willen op hun manier investeren in SOwhAt! om zo de seksuele gezondheid van jongeren te bevorderen.

Leuk weetje: eind januari/februari geven wij kijkje achter de ‘schermen’ van deze spellessen en doen we een interview met de acteurs!

Onderzoekjes doen en samenwerken met de GGD
Lang Leve de Liefde is het pakket van de GGD. Om het onderwijs in seksualiteit te versterken gebruiken ze de spelles van SOwhAt! gebruikt als gespreksopener. We hebben elkaar in 2017 versterkt met onze schoolcontacten, het promotiemateriaal van SOwhAt!. De samenwerking ging super! SOwhAt! versterkt de Lang Leve de Liefde pakketten en zorgt er zo voor dat het een volledig structureel pakket is die weer aangeboden kan worden op scholen. SOwhAt! wordt als gespreksopener gebruikt, waarna de les gevolgd wordt door de Lang Leve de Liefde van GGD. Daarna wordt de les afgesloten met de game.

SOwhAt! de GAME!
Onze laatste blogpost ging over de game-ontwikkeling en de status hiervan. De status is dat de game naar alle waarschijnlijkheid in januari 2018 af zal zijn! Woehoe! Eind november gingen wij naar een exclusief kijkje in de making van de game. Wil je lezen hier dat er aan toe ging? Check dan deze blog.

Kopie van _MG_0134
Kopie van _MG_2850
Kopie van _MG_0076

Een bezoekje van cjg043
CJG043 is er voor opgroei en opvoedvragen en we vinden het daarom ook bijzonder leuk dat wij met SOwhAt! via dit platform onze message en kennis kunnen verspreiden. In een interviewtje gegeven door Maan, Charlene en Bran (te lezen hier) praten wij over wat SOwhAt! betekent voor ons. We geven graag tips mee voor ouders om het gesprek zelf thuis ook open te breken.

Codemarket april en december
CODE043 heeft dit jaar in samenwerking van Team Meidenwerk, GGD Zuid-Limburg, Mondriaan en SOwhAt! de CODE market georganiseerd. Het is een soort van reizende market en gaat verschillende middelbare scholen langs met diverse thema’s.  De onderwerpen alcohol, drugs, seksualiteit en roken worden op een laagdrempelige manier aan de scholieren aangeboden.

Om een klein beetje een sfeerimpressie te krijgen van de market lees dan de blog van Michelle.

Thanks! Thanks! En nog eens thanks!
2017 was een bijzonder jaar waarin SOwhAt! echt vorm heeft gekregen. 2018 heeft nog veel meer in petto. Team SOwhAt! wil iedereen bedanken voor hun bijdrage aan SOwhAt! en de energie en tijd die men erin steekt om SOwhAt! succesvol te maken.

Onze missie om als gespreksopener te fungeren en ons doel om de seksuele gezondheid van de jongeren te bevorderen staat nog steeds in het vizier.

Recente blogposts