Aaaaan tafel! – bijeenkomst #3

Waar de eerste en de tweede bijeenkomst alle (kennis)partners elkaar hebben ontmoet en leren kennen, was de derde bijeenkomst eentje waar de hersenen ietwat meer gekraakt werden. Een van de onderdelen van SOwhAt! is het creëren van een draagvlak en de huidige (lokale) organisaties en initiatieven met elkaar verbinden. Alle krachten die er zijn kunnen op deze manier gebundeld worden en zodanig dat de beste seksuele opvoeding gegeven kan worden.

De samenwerking
SOwhAt! heeft deze (lokale) samenwerking opgezet. Tijdens de pilotfase is er opgemerkt dat het belangrijk is om regelmatig het gesprek te openen tussen organisaties en initiatieven. Omdat SOwhAt! in contact staat met veel partijen was het voor de hand liggend dat SOwhAt! een schakel tussen de partijen kan zijn en SOwhAt! deze organisaties en initiatieven verbindt, ondersteunt en versterkt. De samenwerking is een moment waar het gesprek voor organisaties wordt opengebroken. Daarmee creëren we een makkelijk overzicht op de situaties en de ontwikkelingen die er al zijn op het gebied van jongeren en seksualiteit.

Bijeenkomsten
De bijeenkomsten zijn een onderdeel van de samenwerking en het moment waar ruimte wordt gecreëerd om met elkaar in gesprek te gaan, om hulp te vragen, voorstellen te doen, onderzoekjes te verwezenlijken, inzichten in kaart te brengen en elkaar te updaten over aankomende events. Op woensdag 24 januari werd het verbinden, versterken en delen van kennis tussen organisaties in de praktijk gebracht. Er zijn ontzettend goede discussies en gesprekken gevoerd aan de SOwhAt! gesprekstafel tijdens bijeenkomst nummer drie!

Bijeenkomst_03_01
Bijeenkomst_03_03

Kennis delen en blijven delen
De bijeenkomst begon met een presentatie van het GGD waarin zij verteld hebben waar ze voor staan, hoe ze dit waarmaken en wat ze voor mensen kunnen betekenen. Daarna werden de gesprekstafels ingedeeld. Vanuit twee organisaties, het COC Limburg en Stichting Mondriaan, zijn er twee onderwerpen op de gesprekstafel gelegd. De groep werd in twee gesplitst en elke tafel had 30 minuten tijd om het onderwerp te bespreken.

De connecties werden gelegd en kennis werd letterlijk gedeeld vanuit de praktijk en vanuit persoonlijke ervaring. Af en toe liep de gezonde spanning hoog op als het ging over weerbaarheid van jongeren en of docenten verantwoordelijk zijn voor het bespreken van bepaalde onderwerpen in de klas. Of als het gaat over het plaatsen van openbare toiletten in de stad Maastricht…

Bijeenkomst_03_13
Bijeenkomst_03_22
Uit deze avond kwamen twee belangrijke punten naar voren en dat is dat er behoefte is aan lokale samenwerking en dat je met het bundelen van krachten meer kunt bereiken. Zoals het spreekwoord luidt: het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden. Er zijn zoveel organisaties en initiatieven die streven naar hetzelfde doel. Het is waardevol om elkaar nieuw frisse inzichten te geven en om hiervan weer te leren, om echt de seksuele gezondheid van jongeren in Limburg (en uiteindelijk de wereld) te bevorderen.

Het was een mooie avond en het was fantastisch om te zien hoe betrokken alle organisaties en initiatieven zijn op hun eigen manier. Daardoor werd het ons ook duidelijk hoe belangrijk de insteek en urgentie van dit soort bijeenkomsten is. Met als laatste een goude reactie van Babbe: ‘Het is zo fijn wat SOwhAt! doet. Wij ontzorgen jongeren en scholen maar jullie ontzorgen ons weer! Dit is wat we nodig hebben.’

Het was een mooie avond, we kijken uit naar bijeenkomst #4.

Bijeenkomst_03_19
Bijeenkomst_03_20
SOwhAt! bijeenkomst nummer 4?
Bijeenkomst nummer 4 ligt in het verschiet. Jongeren Netfwerk Limburg wil een panel gaan opzetten ‘Youth perspective’. Dit initiatief willen ze volgende bijeenkomst op de tafel leggen waarbij organisaties kunnen meedenken en eventueel meewerken. Dus heb je interesse om deel te nemen aan een bijeenkomst? Heb je vragen over de bijeenkomsten? Of heb je zelf als organisatie vragen over bepaalde onderwerpen die je op de gesprekstafels wil gooien omdat je wilt je weten hoe andere organisaties met deze onderwerpen omgaan? Neem contact op met SOwhAt!, dit kan via de mail daten@projectsowhat.nl Wij kunnen de verbinding leggen en samen het gesprek openen!

Recente blogposts