Slotbijeenkomst 2018: ‘We moeten meer seksen met elkaar!’

SOwhAt!… een participatieproject, een experiment, een verbinding maar bovenal een gespreksopener tussen docenten, jongeren, verschillende organisaties en gemeenten. Die het gesprek willen blijven openen in 2019 met als grote uitdaging: het creëren van een structureel integraal aanbod op het gebied van seksuele en relationele vorming. Ambitieus, maar wel de boodschap van de slotbijeenkomst van SOwhAt! 2018.

Bijeenkomst gemist? Niet getreurd! We nemen je mee met deze korte sfeerimpressie hieronder. Checken dus!

Video door Martin Snoek

De slotbijeenkomst wordt geopend door de Gedeputeerde Hans Teunissen van de Provincie Limburg. Hij laat zien waar we vandaan komen en zet iedereen weer op de roze SOwhAt! wolk wanneer hij oproept om samen te werken aan de uitdaging en in gesprek te blijven met elkaar. De gedeputeerde laat weten blij te zijn met het project SOwhAt!, dat qua visie volledig aansluit bij de Sociale Agenda Limburg in het thema ‘seksuele gezondheid en jongeren’. Teunissen steekt alle aanwezige een hart onder de riem. “We moeten nu samen doorpakken en vooral de Provincie Limburg als verbinding gebruiken met betrekking tot dit onderwerp. Laten we samen de uitdaging aan gaan voor een seksueel gezond Limburg!”

Even een blik terug in het verleden
SOwhAt! start in 2014 als een participatieproject vanuit de Gemeente Maastricht met de vraag aan communicatiebureau Yongbloed: hoe kan de seksuele gezondheid van Limburgse jongeren bevorderd worden? Om een antwoord te krijgen op deze vraag is er team rond de tafel gaan zitten met verschillende bestaande organisaties, partners en natuurlijk jongeren zelf. Na de sessies met experts en doelgroepen is ‘slap gelul, hard gemaakt’ door waardevolle inzichten te bundelen en door te vertalen naar de praktijk. Na deze sessies is het Team SOwhAt! geboren!

Lekker ontwikkelen
Daarna ging het broeien. “Een gespreksopener, dat is SOwhAt!” Letterlijk en figuurlijk. Vanuit het gedachtegoed dat het een gespreksopener moest zijn, zijn er verschillende producten ontworpen. Producten afgestemd op de jongeren, scholen, organisaties en gemeenten. Waaronder een spel-les in de vorm van een interactief theaterstuk op middelbare scholen. Een online game (app) voor de jongeren en het opbouwen van samenwerkingen tussen organisaties, scholen en gemeenten. Op deze manier creëert SOwhAt! ontzorging voor alle partijen.

Om iets daadwerkelijk te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk ‘money’ nodig. Het kwam goed van pas dat de visie van SOwhAt! aansluit op de visie van de Provincie Limburg en in het kader hiervan subsidies beschikbaar stelden. Het plan werd ingediend bij de provincie, en in 2017 gehonoreerd. Naast de Provincie Limburg en Gemeente Maastricht heeft ook Pro Infantibus subsidie beschikbaar gesteld voor spellessen in het Heuvelland. Heel mooi om te zien hoe al deze partijen geloven in het gedachtegoed van SOwhAt! met de honoratie van het plan als kers op de taart!

Na het ontvangen van de subsidie is er heel veel gebeurd en heel hard gewerkt aan SOwhAt!. Zo is het project druk in de weer geweest om het gesprek rondom ‘seksuele gezondheid’ open te breken. Zo is de spel-les geïmplementeerd op 16 verschillende middelbare scholen, is er een regionale samenwerking is opgezet tussen 18 partijen en heeft‘ SOwhAt! de game’ zich ontwikkeld. Vorderingen om behoorlijk trots op te zijn!

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_18

Slotbijeenkomst 2018
Een jaar later na implementatie presenteren Charlene en Emmanuel de resultaten tijdens de slotbijeenkomst. Geen ingewikkelde cijfertjes, maar het delen van SOwhAt! inzichten. Charlene en Emmanuel benoemen belangrijke uitdagingen voor de toekomst van drie verschillende niveaus. Met als grootste uitdaging voor scholen, organisaties en gemeenten:

Hoe creëer je samen met alle organisaties een structureel integraal (les)aanbod die is afgestemd op jongeren? Met als doel een structurele oplossing om de seksuele gezondheid van jongeren te bevorderen.

Er is hard aan de weg getimmerd, met goede resultaten! Nu er een nieuwe uitdaging op de hoek is komen kijken is het tijd om door te pakken!

Ben je benieuwd naar de inzichten, of op zoek naar een uitgebreide versie van de uitdagingen of heb je de bijeenkomst gemist en wil je dit allemaal even rustig doorlezen? Vanaf januari kun je het evaluatierapport downloaden vanaf de website!

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_11
Verbinden en het manifest ondertekenen
Om de uitdaging te onderstrepen heeft SOwhAt! samen met de partners een manifest geschreven waarin alle stand- en uitgangspunten staan benoemd. Tijdens de slotbijeenkomst hebben een aantal organisaties al hun handtekening onder het manifest gezet waaronder COC Limburg en GGD Zuid-Limburg.

COC Limburg neemt namelijk vanaf nu het stokje over met de rol als kartrekker. Jaison Blok van het COC roept dan ook tijdens zijn presentatie de aanwezigen op om de uitdaging met hen aan te gaan. Het ondertekenen van het manifest was dus een eerste stap! Gedeputeerde H. Teunissen versterkt de oproep en tekent ook het manifest. Daarna nodigt hij andere organisaties ook uit om het manifest te ondertekenen en in de kar te springen.

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_23
Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_25Tijd om door te pakken
De uitrol geeft vertrouwen goed op weg te zijn, maar nu is het de kunst om door te pakken. Dit wordt ook duidelijk als Arjet Borger haar woordje doet tijdens de bijeenkomst. Arjet werkt voor Veiligwijs, een nationale lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs. De visie van Veiligwijs komt overeen met die van SOwhAt! namelijk het structureel en integraal samenwerken om de seksuele gezondheid te bevorderen. Tijdens de slotbijeenkomst vertelt Arjet dat ze met Veiligwijs op nationaal niveau voor dezelfde uitdaging staan waar SOwhAt! regionaal staat.

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_16

Het gesprek open blijven houden
Na de mooie afsluitende woorden van Team SOwhAt!: als we meer seksen met elkaar dan komt het goed! ging de bar open en was het tijd voor spijs, drank en een praatje. Er was de mogelijkheid om een ‘own smoothie’ te maken, wat in het teken stond van ‘smaken verschillen’ ofwel de bewustwording van het onderwerp. Je eigen smoothie kon gemaakt worden, maar alleen samen met een (gespreks)partner. De gedachte hierachter was om samen dezelfde smoothie te mixen waarbij overlegd werd wat de wensen en grenzen van elkaar waren. Oreo’s? Banaan? Lekker? Niet lekker? Bespreek het! Smaken verschillen, en daar moet rekening mee gehouden worden. En niet alleen tijdens het mixen van een smoothie…

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_42

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_38

Maak een punt!
Limburgse vlaai kan natuurlijk tijdens een slotbijeenkomst niet ontbreken?  Dus er was ook een vlaai area waar verschillende onderwerpen aangesneden werden om samen een punt te maken. Al met al een vruchtbare en smakelijke slotbijeenkomst. Een bijeenkomst waar wederom het dialoog met elkaar werd aangegaan en met elkaar werd gesproken, want dat is SOwhAt! en zal SOwhAt! altijd blijven: een gespreksopener tussen mensen!

Ga de uitdaging aan!
Bovenal een gespreksopener, dat is SOwhAt! Dus vanuit SOwhAt! nogmaals de vraag: Blijf jij in gesprek? Ga jij samen met Jaison van COC Limburg de uitdaging aan? De uitdaging om samen met alle andere organisaties een structureel integraal (les)aanbod te creëren? Een aanbod die is afgestemd op jongeren, zodat we samen kunnen streven naar een seksueel gezond Limburg? Ja?

Meld je dan ook aan voor de samenwerking en zet vanaf januari een handtekening onder het manifest!

Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_49Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_14Slotbijeenkomst_SOwhAt_27112018_28Foto’s door Joris Hilterman

Recente blogposts