De spel-les première: boterhamzakje als voorbehoedsmiddel?

Een boterhamzakje als voorbehoedsmiddel? De meest slechtste openingszin? Genitale wratten? Een beetje 50 tinten schaamrood kleur je wel tijdens het behandelen van deze onderwerpen… Maar dat hoeft toch niet? Deze seksgerelateerde onderwerpen zijn hartstikke normaal. Toch?

Ja, dames en heren, afgelopen dinsdag (7 november) was het een spannende avond! Deze stond namelijk in het teken van de première van de interactieve SOwhAt! spel-les. Deze spel-les is onderdeel van het SoWhAt! pakket en bedoeld als gespreksopener in de klas op middelbare scholen. Na een pilot-fase van de spel-les in 2015 is het tijd om de les voor het echie te gaan uitzetten op middelbare scholen. Maar eerst een officiële première! Om een extra dimensie aan deze bijzondere avond te geven is besloten om het in een klaslokaal van de Maastrichtse Bernard Lievegoed School te laten plaatsvinden.

_MG_2477

Een leuk weetje over de Bernard Lievegoed school is dat zij in 2016 genomineerd waren voor de Lang Leve de Liefde Award! Deze award win je als je een baas bent in het geven van de Lang Leve de Liefde lessen en uitblinkt in seksuele voorlichting. Helaas werden ze geen eerste, maar wonnen ze wel een gedeelde tweede plaats wat eigenlijk net zo goed is! Onze dank gaat in ieder geval uit naar Bernard Lievegoed voor hun medewerking en beschikbaar stellen van het muzieklokaal.

Spijs en drank waren aanwezig, ondanks dit eigenlijk niet mag in een klaslokaal. Maarja, wat is een première zonder popcorn en chips? Geen échte première. Dat is spijt, en dat word je ook niet in dank afgenomen. Dus terwijl alle genodigden een plaatsje namen met een bakje chips, popcorn of M&Ms kon de show beginnen! En de spanning was om te snijden! De spreekwoordelijke doeken gingen omhoog, ofja, de klaslokaal deur ging open en daar was de eerste gastdocent seksuele voorlichting: Laurie.

_MG_2531

*SPOILERS AHEAD*

We zullen een klein tipje van de sluier oplichten. Maar niet te veel… De spel-les bestaat uit een improvisatie stuk dat gespeeld wordt door twee gastdocenten seksuele voorlichting: Laurie en Michel. Maar je mag ook Mich zeggen. 😉 Laurie komt de klas binnen en begint haar les over seks of zoals Laurie het ook wel noemt: penetratie. Na een tijdje komt Michel de klas binnenstormen waarop Laurie verbaasd reageert. Ze balen enorm want Laurie en Michel zijn beiden ingepland als gastdocent voor deze les. Michel besluit achter in de klas te gaan zitten, maar dit verloopt niet zonder slag of stoot. Het komt in de les duidelijk naar boven dat Laurie en Michel een andere kijk hebben op het geven van seksuele voorlichting. Laurie is ietwat meer gereserveerd over seks onderwerpen terwijl Michel ongeremd spreekt over neuken en het gebruiken van boterhamzakjes als voorbehoedsmiddel. Het mooie aan de spel-les is, is dat het een enorme nadruk legt op het gevoelsaspect van seksualiteit. Het gaat er dus echt om dat je leert met elkaar te praten, elkaar probeert te begrijpen en dat je elkaar met respect behandeld ongeacht deze persoon misschien niet denkt zoals jij denkt. De les is een letterlijke en figuurlijke gespreksopener.

_MG_2491
_MG_2495
IMG_9969
IMG_9993
IMG_9977
IMG_9987
_MG_2542

De gast-leerlingen, ofwel de SOwhAt! partners, kropen deze avond volledig in hun rol. De reacties waren daarom ook hilarisch, en volgens Laurie en Michel niet geheel verschillend van de reacties tijdens de pilotfase lessen in de echte middelbare school klassen.

We hopen dat alle genodigden een gevoel hebben kunnen krijgen van hoe de spel-les in elkaar zit en er misschien nog wel iets van hebben opgestoken! Boterhamzakjes kun je namelijk níet gebruiken als voorbehoedsmiddel. 😉

Recente blogposts